PO BÚRKACH: Hasiči odstraňujú škody po prívalových dažďoch

07.06.2018 Bratislava

Bratislava 7. júna (TASR) - Od štvrtkového rána zasahovali hasiči v Bratislavskom kraji v súvislosti s odstraňovaním následkov stredajších (6.6.) prívalových dažďov doposiaľ v 24 prípadoch. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"V Trnavskom kraji je situácia už o niečo pokojnejšia. Hasiči tu boli zatiaľ vyslaní k 13 udalostiam súvisiacim predovšetkým s odčerpávaním vody z cestných komunikácii a zatopených budov," doplnila Križanová.

Počas stredajšieho večera a noci na štvrtok absolvovali hasiči v Bratislavskom a Trnavskom kraji viac ako 330 zásahov. V Bratislavskom kraji bolo zaznamenaných 200 udalostí, z toho 180 v hlavnom meste. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči najčastejšie v Dunajskej Strede, kde sa počet výjazdov priblížil k stovke.

V Dunajskej Strede je situácia po prívalových dažďoch stabilizovaná
 
Prívalové dažde spôsobili v stredu (6.6.) vyhlásenie mimoriadnej situácie, resp. tretí stupeň povodňovej aktivity v Dunajskej Strede. Kanalizácia nezvládla silný nápor dažďa a krúp, preto museli zasahovať hasiči. Momentálne je situácia stabilizovaná, najviac výjazdov mali dunajskostredskí hasiči.

Ako pre TASR uviedol primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos, situácia sa stabilizovala, najskôr sa znížil stupeň pohotovosti z tretieho na druhý stupeň a o 11. h bol zrušený výnimočný stav. Na majetku mesta nedošlo k väčším poškodeniam, mesto má poistený majetok, avšak nebude potrebné nahlasovať spôsobenú škodu. Obyvateľom bola voda odčerpaná hlavne z pivníc a suterénov. "Myslím, že sme to zvládli vcelku dobre. Je potrebné poďakovať sa hasičom aj dobrovoľným hasičským zborom, ktorí došli do Dunajskej stredy," dodal primátor.

Júlia Kedrová z Hasičského a záchranného zboru v Trnave pre TASR uviedla, že hasiči Trnavského kraja zasahovali celkovo 124-krát. "Pomáhali v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Trnava, Piešťany, Senica a Skalica. Najviac výjazdov vykonali hasiči z Dunajskej Stredy. Zasahovali pri odčerpávaní vody zo zatopených cestných komunikácií, rodinných domov, pivníc, dvorov a záhrad, v niekoľkých prípadoch hasiči pomáhali aj pri odstraňovaní popadaných stromov," povedala.

Hasiči zasahovali prioritne tam, kde bol ohrozený majetok a kde hrozili nejaké škody, pričom 90 percent výjazdov sa realizovalo práve v Dunajskej strede. Pri povodni zasahovalo aj mesto Dunajská streda v rámci svojich technických služieb.

V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči v hlavnom meste a taktiež v Malackách.
 
 
 

Vyberte región